Söka jobb – Tips på vägen

· Anställning
Author

Är det dags att söka nytt jobb, eller kanske det första jobbet? Letar du på en marknad med stor konkurrens så kan det ibland känns lite omöjligt. Här kommer några tips för att du ska lyckas landa drömjobbet.

Först och främst så är det bra att fundera på vilka olika yrkestitlar som skulle passa din kunskap, tänk på att olika företag har olika namn för samma roll. När du bildat dig en uppfattning om olika yrkesroller så kan det vara en god idé att fundera på om det finns specifika arbetsgivare som skulle kunna passa dig extra bra. Att söka ett jobb hos en arbetsgivare som du verkligen vill arbeta hos kommer göra att du kan skriva ett personligt brev som verkligen andas ett genuint intresse och driv. Tänk på att alltid utgå från vad du kan bidra med när du skriver ditt brev, du behöver måla upp en bild av hur du skulle passa in i just den rollen på just det företaget. För att lyckas så är det alltid bra att läsa på ordentligt om företaget för att bilda dig en uppfattning.

När det är dags för rekryteringsprocessen så är det bra att ha en bild över lönenivåerna och nettolönen som det innebär för dig, på statsskuld.se hittar du informationen du behöver för att vara förberedd för lönediskussionerna. Se till att du kan motivera lönen som du kräver och om arbetsgivaren presenterar en lönenivå som du inte är överens med så be arbetsgivaren att förklara lönesättningen och hur löneutvecklingen skulle se ut om du är beredd att tacka ja till en lägre ingångslön. Om du är ny på arbetsmarknaden, till exempel efter avslutad utbildning, så kan det vara värt att börja på en lägre lönenivå för att få in en fot och få bra referenser inför framtiden. Lycka till!